YARATICI MUHASEBE VE BANKALAR ÜZERİNDE BİR UYGULAMA - BURCU NAZLIOĞLU; KADİR GÜRDAL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Yaratıcı muhasebe, uyandırdığı olumlu intibanın aksine, ekonomilere oldukça büyük zararlar vermekte olan ve özellikle dünyayı sarsan muhasebe ve denetim şirketleri zafiyetleri sonrasında daha da önem kazanan bir kavramdır. Finansal sistem, karmaşık bir yapıya ve işleve sahip farklı kuruluşların bir araya gelmesiyle oluşmakta, bu sistemin temel taşlarından birisini de bankalar oluşturmaktadır. Yaratıcı muhasebe uygulamalarının ortaya çıkarılmasında kullanılan en temek gösterge olan toplam tahakkuklar, özellikli bir sektör olan bankacılık sektöründe anlamlı sonuçlar vermeyeceğinden, bir özel tahakkuk kalemi olan kayıp kredi karşılıkları yaratıcı muhasebe uygulamalarının göstergesi olarak kullanılmış, çalışmada 2009 – 2016 yılları arasında BIST mali (finansal) sektörde faaliyet gösteren bankaların verileri ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe kayıp kredi karşılıkları hesabı kullanılarak kârın olduğundan farklı gösterilip gösterilmediğinin ortaya çıkarılmasıdır. Bulgular ışığında, Türk Bankacılık sektöründe temel olarak test edilen iki etkiden (kayıp kredi karşılıkları ve kâr / kayıp kredi karşılıkları ve sermaye yönetimi) yalnızca vergi ve karşılık öncesi kâr kaleminin, kârın istikrarlı gösterilmesinde kullanıldığı sonucuna varılmıştır.