ALGILANAN AŞIRI NİTELİKLİLİĞİN YENİLİKÇİ DAVRANIŞ ÜZERİNE ETKİSİ: ALGILANAN LİDER DESTEĞİNİN ARACILIK ROLÜ - ENGİN KANBUR and SAKİNE ŞEN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu araştırmanın amacı, çalışanların aşırı niteliklilik algılarının yenilikçi davranış üzerindeki etkisinde algılanan lider desteğinin aracılık rolünün incelenmesidir. Araştırma verileri, Kastamonu ilinde bulunan Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi işletmesinde görev yapan 265 çalışandan anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verileri faktör analizi, korelasyon analizi, doğrusal regresyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, algılanan aşırı niteliklilik ile yenilikçi davranış ve lider desteği arasında negatif, algılanan lider desteği ile yenilikçi davranış arasında ise pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın temel hipotezi olan algılanan aşırı nitelikliliğin yenilikçi davranış üzerindeki etkisinde algılanan lider desteğinin kısmi aracılık etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.