GELİŞMEKTE OLAN ASYA VE AVRUPA ÜLKELERİNİN FİNANSAL GELİŞMİŞLİK PERFORMANSININ İSTATİSTİKSEL VARYANS PROSEDÜRÜ TEMELLİ OCRA YÖNTEMİYLE ANALİZİ - İLKER GÜLENÇER and SERAP PELİN TÜRKOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmada, gelişmekte olan 26 Asya ve Avrupa ülkesinin 2013-2017 dönemini kapsayan finansal gelişmişlik seviyesi OCRA (Operational Competitiveness Rating- Operasyonel Rekabet Değerlendirmesi) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Finansal gelişmişlik göstergeleri olarak; geniş para arzının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı, banka mevduatlarının GSYİH’ya oranı, özel sektöre verilen yurtiçi kredilerin GSYİH’ya oranı ve likit yükümlülüklerinin GSYİH’ya oranı kriterleri kullanılmıştır. İncelenen ülkelerin değerlendirilmesinde kullanılan kriterlerin ağırlığı istatistiksel varyans prosedürüyle hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda gelişmekte olan Asya ve Avrupa ülkelerinin performans sıralaması, değerlendirilen kriterlere göre elde edilmiştir. Gelişmekte olan Asya ülkelerinin finansal gelişmişlik performansı (seviyesi) Avrupa ülkelerine göre daha yüksektir. Türkiye finansal gelişmişlik seviyesi bakımından orta sıralarda yer almakta ve yeni AB üyesi gelişmekte olan Avrupa ülkelerine göre daha alt sıralarda bulunmaktadır.