DİNİ İNANÇLARIN SİGORTA TALEBİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: FENOMENOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - ABDULLAH BUĞRA SOYLU; ERDEM KIRKBEŞOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışma, dini inançlar ile sigorta talebi arasındaki ilişkiyi araştırmaya, anlamaya odaklanmıştır. Yapılan çalışmada, dini inançlar ile sigorta talebi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu bağlamda Türkiye’de yaşayan muhafazakar kesimin sigorta ile ilgili tutum ve davranışları derinlemesine incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Ankara’nın farklı semtlerinde görev yapan 7 cami imamı ile yapılan görüşmeler sonucunda önemli bulgular elde edilmiştir. Bunlardan ilki, Diyanet İşleri Bakanlığı’nın yayınladığı fetvada sigortanın haram olmadığı, caiz olduğu vurgulansa da, katılımcıların büyük çoğunluğunun kişisel görüş olarak diyanetle ters düştüğü olmaktadır. Sigortayı bir kumar, faiz besiciliği ve belirsizlikten doğan kar ihtimali olarak tanımlamaktadırlar. Diğer katılımcılara göre ise sigorta, İslamiyet’in de özünde olan yardımlaşma kavramının modern dünyada kendine yer bulduğu uygulama biçimlerinden bir tanesi olarak ifade edilmiştir. Ancak sigortanın faizden arınmış ve katılım usulü ile olması gerektiğini de vurgulamışlardır.