KOOPERATİFLERDE İÇ DENETİM SÜRECİ: EĞİRDİR TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFLERİ ÖRNEĞİ - İBRAHİM HABERAL and AHMET TURAN ÖZTÜRK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bireylerin tek başına yapamadıkları işleri birlikte yapmak için gönüllü olarak ekonomik güçlerini bir araya getirdikleri küresel ekonomik fabrikada kooperatifler, önemli bir dişlidir. Kooperatiflerin her türlü usulsüzlüğe karşı korunup korunmadığı, faaliyetlerinin mevzuatla uyum içinde yürütülüp yürütülmediği Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve ortaklar tarafından yapılan iç denetimlerle kontrol edilmektedir. Kooperatiflerde etkili bir denetim yapılabilmesi için özellikle denetim kurullarının bilinçli ve eğitimli olması gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, kooperatiflerdeki iç denetim sürecini kanunlar, yönetmelikler ve işleyiş açısından inceleyerek iç denetim sürecindeki aksaklıkların çözümüne yönelik öneriler getirilerek, iç denetimin daha etkili bir mekanizma olması yönünde katkı sağlamaktır.