KÜRESEL DEĞER ZİNCİRLERİ İLE ULUSLARARASI REKABET GÜCÜ ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ - İ. KAHRAMAN ARSLAN and SAFİYE ÇÖP (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Küresel değer zincirlerinin önemi, artan bilgi iletişim teknolojisi ve gelişen altyapı ile ülkeler için üst seviyelere çıkmıştır. Küresel değer zincirlerine katılım ve bu katılımdan elde edilen değerlerin ülkelere katkıları sürdürülebilir gelişim, büyüme, refah artışı ve uluslararası rekabet gücünü elde etmek olarak ifade edilmektedir. Uluslararası rekabetin daha da artması ve küresel ticaretin küresel değer zincir ticaretine doğru kayması ile bu iki önemli konunun beraber irdelenmesi gerekliliği gözlenmiştir. Dolayısıyla yapılan bu çalışmada küresel değer zincirleri ile rekabet gücü arasındaki nedensellik ilişkisinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmada analiz için 2007-2015 yılları arasında 51 ülkeye ait veri kullanılmıştır. Analizde kullanılan değişkenler OECD, Dünya Bankası ve Dünya Ekonomik Forum veri tabanından elde edilmiştir. Ülkelerin küresel değer zincirlerine katılımları geriye doğru katılım ve ileriye doğru katılım olarak 2 ayrı değişken ile ele alınmış olup, uluslararası rekabet gücü ile olan nedensellik ilişkilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Panel eşbütünleşme testleri, panel var testleri ve panel nedensellik testleri sonuçlarına göre, küresel değer zincirlerine geriye doğru katılım ile uluslararası rekabet gücü arasında nedensellik ilişkisi yokken, küresel değer zincirlerine ileriye doğru katılımdan uluslararası rekabet gücüne tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu gözlenmiştir.