ULUSLARARASI TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI BAĞLAMINDA YAPILAN VERİMLİLİK ÇALIŞMALARI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - PEYMAN UYSAL; ORKUN BAYRAM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Genel olarak uluslararası ticaret faaliyet süreçlerinin her aşamasında etkinliği artırmak suretiyle ticaret maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan politikaların oluşturulup uygulanması anlamına gelen ticaretin kolaylaştırılması yolunda atılacak adımlar tüm dünya ülkeleri için olduğu kadar Türkiye için de büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma uluslararası düzeyde ülkelerde ticaretin kolaylaştırılma düzeyini ortaya koymayı amaçlayan endekslerden hareketle Türkiye’nin küresel pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik ticaret kolaylaştırıcı düzenlemelerin hangi düzeyde olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Lojistik Performans Endeksi (LPE), Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişlik Endeksi (BİTGE), İş Yapma Kolaylığı Endeksi (İYKE) ve Küresel Dijital ve Sürdürülebilir Ticaretin Kolaylaştırılması Araştırması sonuçları incelenmiş ve her bir endeksin incelediği farklı alanlar bağlamında ticaretin kolaylaştırılması yolunda Türkiye’nin bulunduğu konum irdelenmiştir.