ALMAN ÖRGÜT KÜLTÜRÜ: HOFSTEDE’NİN KÜLTÜR BOYUTLARI, ALMAN TARZI YÖNETİM VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME - TÜLİN TUNÇ and NURETTİN PARILTI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Dünyaca ünlü markaları, ‘Made in Germany’ kalitesine duyulan güven, planlama, verimlilik, inovasyon, uzmanlık ve teknik yeteneklere dayalı katı yönetim yaklaşımı ile ön plana çıkan Almanya, güçlü ekonomisi olan, etkili bir Avrupa ülkesidir. Alman kültürü, tarihsel arka plandan etkilenmektedir. Ayrıca, 2.Dünya Savaşı sonrası artan işgücü ihtiyacı nedeniyle yapılan göçmen iş gören alımları dolayısıyla hem toplum hem de iş yaşamında çok kültürlülük de söz konusudur. Böyle bir bağlamda, Alman iş örgütleri ve örgüt kültürü nasıl şekillenmiştir? Almanya’nın tarihsel gelişimi bağlamında ulusal kültürün örgüt kültürüne etkilerini ve yönetim, istihdam ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarına yansımalarını değerlendirmeyi amaçlayan bu derleme çalışmasında, ulusal kültürel boyutların Alman örgüt kültürünü etkilediği belirlenmiştir. Bir diğer bulgu, önemli tarihsel dönemlerde yaşanan olayların kültür, istihdam, yönetim ve insan kaynakları yönetimi üzerinde etkili olduğu yönündedir.