TÜRKİYE’DE 2001 KRİZİ SONRASI ENFLASYON-BÜYÜME ETKİLEŞİMİ - MEHMET MERT TÜRK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
İktisadın temel amaçlarından biri Ekonomik büyüme olgusudur. Enflasyon ise ekonominin temel makroekonomik değişkenleri üzerinde belirleyici etkisi olan bir faktördür. Bu çalışmada Türkiye’de enflasyon ve büyüme arasındaki ilişki 2003:1-2019:4 dönemi için incelenmiştir. Ampirik bulgular incelenen dönemde enflasyonun büyüme üzerindeki baskılayıcı etkisini göstermiştir. %1’lik enflasyon artışının, büyümeyi yaklaşık %0.54 azalttığı ortaya konmuştur. Çalışmada değişkenler arasında uzun dönem ilişki için hata düzeltme modeline dayalı (ECT) Engel Granger Eşbütünleşme Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda uzun dönemli ilişkinin varlığı ispat edilmiştir.