SİGORTACILIKTA SUİSTİMAL VE SAHTE HASAR: SİGORTA ŞİRKETLERİ ÇALIŞANLARININ DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE SİGORTA SUİSTİMALLERİNE KARŞI TUTUM VE DAVRANIŞLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ) - KAMİL ŞİRİN and HAŞİM ÖZÜDOĞRU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Sigorta, insanların ve kurumların, çeşitli istenmeyen durumlar karşısında zarara uğramalarını engelleyen, aynı zamanda onların tasarruf yapmalarına olanak sağlayan sistemler bütünüdür. Fakat, sigortacılık sektörü suistimallere de oldukça elverişlidir. Gerek sigortalılar, gerekse sigorta şirketi çalışanlarından kaynaklanan suistimaller, hem mikro hem de makro ölçekte ekonomik zarar anlamına gelmektedir. Hazırlamış olduğum bu makale çalışmasıyla; sigorta sektörünün sancısı niteliğinde olan sigorta suistimalleri ve sahte hasarı detaylıca incelemek ve sigorta şirketleri çalışanlarının sigorta suistimali ve sahte hasara karşı tutum ve davranışlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışmada, sigorta işletmelerinde çalışan personelin demografik özelliklerine göre suistimaller karşısındaki tutum ve davranışları incelenmiştir. Ayrıca, çalışma kapsamında elde edilen verilere göre kadınlar, erkek çalışanlara göre suistimallere karşı daha dikkatlidir. Elde edilen bulgulara göre, bekar ve evlilerin her ikisinin de önlem alma konusundaki eksikliği düzeylerinin orta seviyede olduğu fark edilmektedir. Medeni hale göre bakıldığında, çalışanların dikkatlerinin arttırılması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Yaş grubu 56-65 arasındaki katılımcıların kaza branşı düzeylerinin diğerlerine göre daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. Bu makalenin tüm sigortacılık sektörü paydaşlarına ve sigortacılık literatürüne katkı sağlaması temenni edilmektedir.