GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ VE PAZAR ODAKLILIĞIN PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - KUNDYZ MYRZABEKKYZY; ARTUR BOLGANBAYEV; DİNMUKHAMED KELESBAYEV (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, girişimcilik eğilimi ve pazar odaklılığın işletme performansı üzerinde etkisi olup olmadığını araştırmak ve ortaya çıkarmaktır. Girişimcilik eğilimi ve pazar odaklılığın işletme performansı üzerindeki etkisini incelerken6 işletmelerin pazar performans ve finansal performans göstergeleri esas alınarak araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evreni olarak, Kazakistan’ın Türkistan eyaletindeki işletmelerde çalışmakta olan yöneticiler belirlenmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden işletmelere toplam 81 anket formu dağıtılmıştır. Bu anket formlarının 71’i geri gelmiştir. Dolayısıyla, anketlerin geriye dönüş oranı %87,65 olarak gerçekleşmiştir. Soru formunda kullanılan değişkenlerin tümü, 1-Kesinlikle katılmıyorum ve 5-Kesinlikle katılıyorum arasındaki 5’li Likert tipinde hazırlanan ölçeklerle ölçülmüştür. Verilerin analizinde sırasıyla, anketi cevaplayanların demografik özelliklerine ait frekans tabloları, faktör analizi, güvenilirlik testleri, değişkenlerin ortalamaları ve standart sapmalarını da içeren korelasyon analizi ve araştırma hipotezlerinin test edilmesine yer verilmiştir.