BİLGİ KORUMA DAVRANIŞI KLAN VE PİYASALARDA FARKLILIK GÖSTERİR Mİ? BİLGİ ALANI MODELİ ÇERÇEVESİNDE ÖNERMELER - DİDEM ERGİN and PROF HAKKI OKAN YELOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmada Bilgi Temelli Örgüt Yaklaşımları’ndan (BTY) yola çıkılarak örgütlerde bilgi koruma davranışının örgütlerin işlemlerini nasıl etkilediği yönünde bir araştırma yapılması amaçlanmaktadır. BTY genel olarak, örgüt bilgisinin yaratıldığı, bütünleştirildiği ve yayıldığı örgüt içi süreçler ile örgütlerin bilgisini ve dışarıdan edindiği bilgiyi birleştirip uygulamaya geçirebilmeleri ile ilgilidir. Ancak hem örgütün kendi içindeki hem de örgütler arası iş birliklerindeki bilgi akışı yönetiminde yaygın bir ikilem bulunmaktadır. Bunlar: Bilgi paylaşma ihtiyacı ve paylaşılması istenilmeyen bilginin kullanımının korunması ihtiyacıdır. Bilgi Temelli bir yaklaşım olan Boisot’ un “Bilgi Alanı Modeli’nde, toplumlarda yürütülen ekonomik işlemler, bilginin yapılandırılması ve yayılmasına bağlı olarak farklılaşmakta, kurumsal alanların ve işlem yapılarının da bu çerçeve içinde geliştiği gözlemlenmektedir. Bu bakış açısıyla, örgütlerde bilginin korunmasının, örgüt işlemlerinin yürütülme biçimine olan etkilerinin farklı işlem yapılarında nasıl olabileceği sorusu araştırılabilir. Bu çerçevede, klan ve piyasa yapılarında bilginin korunmasının örgüt işlemlerine etkisinin nasıl ve hangi yönde farklılaşabileceği konusu geliştirilen önermelerle tartışılmıştır.