TÜRKİYE’DE KOOPERATİFÇİLİK ALANINDA MUHASEBE VE FİNANS KONUSUNDA HAZIRLANAN LİSANSÜSTÜ TEZLER ÜZERİNE İNCELEME - D. ALİ KIZILYALÇIN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Türkiye’de kooperatifçilik alanında muhasebe ve finansman konularında yapılan lisansüstü tezlerin değerlendirildiği bu çalışmanın amacı; kooperatifçilik konusunda yapılan lisansüstü tez sayısının belirlenmesi ve tezlerde işlenen temel konuların ne olduğunun ortaya konulmasıdır. 1972-2020 yılları arasında bu konuda yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesinde, içerik analizinden yararlanılmış olup, verilerin toplanmasında Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nden yararlanılmıştır. Belirlenen 494 adet tezin 98 adedi muhasebe ve finansman alanındadır. Bunların 45 adedine tam metin olarak ulaşılabilmiş ve analiz edilmiştir. Yapılan analize göre, tezler 27 farklı üniversite, 4 enstitü, 7 farklı anabilim dalı ve 7 farklı bilim dalında yapılmıştır. Tezler 7 farklı kooperatif türünde çalışılmış ve büyük çoğunluğunda ampirik yöntem tercih edilmiştir. Muhasebe finansman konusundaki tezlerde konu dağılımı; finans %49, finansal muhasebe %30, denetim %14 ve maliyet-yönetim muhasebesi %7 şeklindedir.