GÖÇ YÖNETİMİNDE LOJISTIK KONUM SEÇİMİ: EGE BÖLGESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - AYŞEGÜL TAŞ; LEVENT YILMAZ; ZEYNEP BİRCE ERGÖR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Türkiye coğrafi konumu gereği önemli göç rotaları üzerinde bulunan bir ülkedir. Özellikle son yıllarda artan göç eden insan sayısındaki yoğunluk, Türkiye’deki göç olgusunun farklı yönlerden ele alınarak etkin bir şekilde yönetilmesini gerekli kılmıştır. Bu bağlamda, göç yönetiminde lojistik konum seçimi, önem arz eden konuların başında gelmektedir. Göç yönetiminin sürdürülebilirliği, operasyonel destek faaliyetlerin yürütülmesi ile doğrudan ilişkilidir. Destek faaliyetleri sadece sağlam zemine sahip bir lojistik yapı üzerine inşa edilebilir. Mevcut kaynakların verimli ve etkin kullanımı organizasyon yapısını güçlendirir ve aynı zamanda bu yapı içindeki personeli motive ve teşvik eder, bu da yönetimi güçlendirir. Bu çalışmada, Ege Bölgesi’nde göç yönetiminde operasyonel faaliyetlerin sürdürülmesi konusunda önem taşıyan lojistik desteği sağlamak amacıyla kurulabilecek bir lojistik tesisin yer seçimi sorununa yönelik çözüm önerisi sunulmaktadır. Çalışmada öncelikle Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılarak lojistik yer seçimi kriterleri sıralanmıştır. Ardından, sıralanan kriterler doğrultusunda, MULTIMOORA tekniği kullanılarak lojistik yerler belirlenmiştir.