SINIF ÖĞRETMENLERİNİN STEM EĞİTİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - SENA ALAGÖZ; EROL SÖZEN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
STEM eğitimi fen, matematik, mühendislik, teknoloji disiplinleri arasında bağ kurarak entegrasyon sağlayan, okulöncesi dönemden yüksek öğrenime kadar süren disiplinler arası bir öğretim yaklaşımıdır. Ülkemizde son yıllarda STEM eğitimine verilen önemin arttığı gözlemlenmektedir. Ancak literatürde sınıf öğretmenlerine yönelik STEM eğitimi ile ilgili çalışmaların oldukça az olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin STEM eğitimi hakkındaki görüşlerini ele almaktır. Araştırmada fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma verileri STEM eğitimi almış 21 gönüllü öğretmene yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan görüşmelerde öğretmenlerin büyük bir kısmının aldıkları STEM eğitimini yeterli bulmadıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin tamamı STEM eğitimini gerekli görmekte ve mühendislik tasarım becerilerinin fen bilimleri dersi öğretim sürecine entegre edileceğini düşünmektedir ancak müfredat yoğunluğu, bilgi ve deneyim yetersizliği gibi sebeplerden uygulama güçlüğü ve entegrasyon sorunu yaşadıklarını belirtmişlerdir.