MUŞ’TA SIĞINMACILARIN YAŞADIKLARI SORUNLAR, ÇÖZÜM YOLLARI, SOSYAL VE EKONOMİK HAYATA ENTEGRASYONLARI - AHMET UTKU ÖZENSOY (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Araştırmanın amacı Muş’ta yaşayan Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları sorunları, çözüm yollarını, sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonlarının nasıl olabileceğini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla Suriyeli sığınmacılara Muş’ta sosyal ve ekonomik hayatta yaşadıkları problemler, çözüm yolları, Muş’ta sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonları hakkında sorular sorulmuştur. Araştırma nitel bir araştırma yöntemi olan durum çalışmasına göre yapılmıştır. Araştırmada katılımcılar Muş il merkezinde Ekim 2020’de 18 geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacıdan meydana gelmiştir. Araştırmada yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre Suriyeli sığınmacıların maddi sorunlar yaşadıkları, sosyal uyumlarının zayıf olduğu, diğer insanlarla iletişimde sorun yaşamadıkları ortaya çıkmıştır. Sığınmacıların sosyal ve ekonomik hayata aktif katılmalarının sağlanmasının sosyal uyumu arttıracağı söylenebilir. Bundan dolayı Suriyeli sığınmacıların halk eğitim kurslarında farklı beceriler kazanmaları, öğrencilerin okula devamlarının sağlanması, sığınmacılar için iş imkânlarının arttırılması, sığınmacıların diğer insanlarla bir arada bulunabileceği fırsatlar yaratılması önerilebilir.