ULUSLARARASI FUAR DESTEKLERİNİN İHRACATA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE İHRACAT YAPAN FİRMALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - HÜLYA YILMAZ; AHMET GÖKSEL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Devletin ihracatı teşvik etmek için verdiği teşvikler arasında fuar desteğinin şirketlerin ihracat hacimlerini artırmada çok önemli bir rolü vardır. Bu çalışmada, uluslararası fuar desteğinin firmaların ihracat hacimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin resmi kayıtlarından elde edilen verilerle Ocak 2014 ile Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına uluslararası fuar desteği başvurusunda bulunmuş Metal, Mücevherat, Madencilik, Çelik, Petrokimya ve Elektrik sektörlerinden ihracat yapan toplam 3027 firmanın ihracat hacimleri ve aldıkları fuar destek miktarları arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Sonuçlar fuar desteklerinin etki büyüklüklerinin ihmal edilebilir düzeyde de olsa firmaların ihracat oranları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Fuar desteğindeki bir dolar artış, ihracatta on dolarlık artışla ilişkilidir. Bu da firma başına 16 bin dolar civarında olan ortalama bir fuar desteğinin ihracatta neredeyse 150 bin dolarlık bir artışla ilişkili olduğu anlamına gelmektedir. Desteğin ihracat üzerindeki etkisi firmaların faaliyet gösterdiği sektöre göre değişmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, fuar desteklerinin verimliliğini artırmak için firmaların faaliyet gösterdiği sektörlerin ihracat oranlarına göre destek miktarı yeniden gözden geçirilmesi tavsiye edilmektedir.