ENFLASYONİST KOŞULLARDAKİ TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLİŞKİN BİR PARA TALEBİ MODELİ ÇALIŞMASI - ÜNAL ERYILMAZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
İstikrarlı bir para talebi fonksiyonu, makroekonomideki gelişmelerin yorumlanması ve tahmin edilmesinde oldukça yararlı bir araç olduğu için üzerinde sürekli çalışılan bir konudur. Bu çalışmada, Türkiye'de para talebi ile gayri safi yurtiçi hâsıla, tüketici fiyatları endeksi, döviz mevduatları ve mevduat faiz oranları arasındaki ilişkiler, 1988-2004 yıllarına ilişkin, 67 gözlemden oluşan üçer aylık veriler kullanılarak zaman serisi analizi ile incelenmektedir. Gelir ve faiz oranlarındaki değişikliklere karşı para talebi duyarlılığı ve zaman içinde para talebi fonksiyonunun istikrarı, çalışmanın ana konusudur. Bu kapsamda çalışmada Türkiye'de istikrarlı bir para talebi denkleminin olup olmadığını belirlemek ve varsa, para talebinin gelir ve faiz oranı esnekliklerini tahmin etmek amaçlanmıştır. Ayrıca yeni bir para talebi modelinin yeniden tanımlanması da çalışmanın unsurlarından birisidir. Ampirik sonuçlar, Türkiye için durağan bir para talebi fonksiyonunu desteklemektedir. M2, ekonomik olarak nominal büyüme oranına, enflasyona ve faiz oranına anlamlı ölçüde duyarlı bulunmuştur.