Z KUŞAĞI TÜKETİCİ DAVRANIŞLARININ COVİD-19 SÜRECİNDEN POST COVİD-19 DÖNEMİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA - FATMAGÜL BİLGİNER ÖZSAATÇİ and EMINE NİHAN CİCİ KARABOĞA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Varlığını sürdürmeye devam eden Covid-19 salgını sosyo-kültürel, sağlık, ekonomik ve psikolojik anlamda değişimlere neden olmuştur. Bu değişimlerin başında ise tüketici davranışları gelmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan Z kuşağı satın alma karar süreçlerinde önemli bir etkiye sahiptir. Satın alma karar süreçlerindeki etkinliği ve trend belirleyici özelliğine sahip Z kuşağının Covid-19 gibi olağanüstü bir dönemdeki tüketim davranışlarının tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada Z Kuşağı tüketici davranışlarının Covid-19 Sürecinden Post-Covid dönemine değişiminin değerlendirmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla öncellikle Z kuşağı bireylerin Covid-19 sürecindeki tüketici davranışları belirlenecek ardından Post-Covid döneminde tüketici davranışlarının nasıl olacağına yönelik öngörülerde bulunulacaktır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden örnek olay yönteminden yaralanılmıştır. Bu doğrultuda ölçüt örnekleme ile belirlenen 40 üniversite öğrencisi ile yapılandırılmış görüşme formları aracılığı ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA paket programı ile içerik analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda Covid-19 sürecindeki tüketici davranışları kategorisi altında toplam beş tema yer almaktadır. Bu temalar harcama yapılan ürün-hizmet ve sektörler, alışveriş sıklığı süresi ve ödeme tutarları, alışveriş tutumu, alışveriş sonrası yeni tüketici davranışı ve alışveriş platformları ve ödeme şekillleridir.