PREKARYALAŞMA SÜRECİNDE BEYAZ YAKALILARIN SINIFSAL AÇMAZLARI - EMRE EZGİN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, beyaz yakalıların prekaryalaşma sürecinin Marksist sınıf yaklaşımları ekseninde tutarlı bir analizinin mümkün olup olmadığını tespit ederek, esnek birikim rejimi bağlamında orta sınıfların sınıfsal konumlarının dönüşümünü ve bu dönüşümün sınıf mücadeleleri ve sınıf bilinci ekseninde etkilerini açımlayabilmektir. Küreselleşmeyle birlikte sermayenin hareket kabiliyeti sayesinde özgürleşmesi ve sorumsuzlaşması, devletin neoliberal akıl ekseninde sermaye lehine müdahaleleri, özellikle beyaz yakalıların toplumsal olarak üretilen riskleri bireysel sorumluluk ekseninde deneyimleyerek kırılganlaşmasını tetiklemektedir. Prekaryalaşma olarak nitelendirilen bu kırılganlaşma süreci; beyaz yakalıların muğlak ve çelişkili yapısının sorgulanması ve sınıfsal konumlarının tanımlanması gerekliliğini gündeme getirmektedir. Marksist sınıf yaklaşımların orta sınıfların sınıfsal konumuna yönelik temkinli tutumları, çalışma ilişkileri ve toplumsal ağlar ekseninde, prekaryalaşma sürecinin sonuçlarına ve çözümüne yönelik önemli bir alanı ıskalamalarına sebebiyet vermektedir. Bu çerçevede, derinleşen güvencesizleştirilme sürecinin, beyaz yakalıların proleterleşmesine ve proleter sınıfın genişlemesine indirgenmesi, proleter sınıf bilincindeki ve kolektif sınıfsal mücadelelerdeki gerilemeyi açıklamada yetersiz kalmaktadır.