KADINLARIN TOPLUMSAL TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN RASYONEL OLMAYAN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ - BARAN ARSLAN; EBRU TANRIKULU; FATMANUR AKSÖZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu araştırma, Türkiye'de yaşayan kadınların toplumsal tükenmişlik düzeylerinin online hedonik satın alma ve online kompulsif satın alma davranışları üzerindeki üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anket formu online olarak kolayda örnekleme yöntemiyle 415 kadına gönüllük esasına göre uygulanmıştır. Araştırmada öncelikle güvenilirlik analizi yapılmış olup, araştırmada kullanılan toplumsal tükenmişlik ölçeği, online hedonik satın alma ölçeği ve online kompulsif satın alma ölçeği yüksek derecede güvenilir çıkmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin faktör yapı geçerliliğini test etmek için faktör analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda toplumsal tükenmişlik ölçeğinin üç ayrı boyutta, online hedonik satın alma davranışını ve online kompulsif satın alma davranışını ölçen ölçeklerin tek boyutta toplandığı belirlenmiştir. Türkiye'de yaşayan kadınların toplumsal tükenmişlik düzeylerinin online hedonik satın alma davranışı ve online kompulsif satın alma davranışını üzerindeki etkisini belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda kadınların toplumsal tükenmişlik düzeylerinin online kompulsif satın alma davranışı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadınların toplumsal tükenmişlik düzeyleri ile online hedonik satın alma davranışları ve online kompulsif satın alma davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek için pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda kadınların tükenmişlik düzeyi ile online hedonik satın alma davranışı ve online kompulsif satın alma davranışı arasında pozitif ve zayıf bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.