İKTİSATÇILAR ÂŞIK OLURSA: EŞ SEÇİMİNE DAİR BİR PERSPEKTİF - ORHON CAN DAĞTEKİN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmada birçok disiplinde yüzyıllardır tartışılan fakat dijitalleşmeyle beraber köklü değişimlere uğrayan aşk ve eş seçimi kavramları iktisadi ve matematiksel literatür yardımıyla incelenirken geçmişten günümüze evrimleşen bu süreçlerin farklılıkları, iktisadi piyasalarla benzerlik gösterdiği noktalar ve ileride ortaya çıkabilecek fırsatlar ve tehlikeler tartışılmıştır. Becker’ın evlilik teorisi ve üzerine modellediği eş seçimi optimizasyon problemi olarak değerlendirildiğinde ortaya çıkabilecek olası mekanizmalar ve aksaklıklar incelenmiş, bu soruna matematiksel bir çözüm olan optimal durma yönteminin uygunluğuna ve dijitalleşme ile ortaya çıkan faktörlerin hangi noktalarda Becker’ın analiziyle benzerlikler ve farklılıklar gösterdiğine değinilmiştir. Bu tür ilişkilerin aslında iktisadi piyasalara benzer şekilde hareket ettiği ve benzer sorunlardan etkilenebileceği vurgulanmakla beraber, zaman zaman iktisadi modeller en temel değişkenleri açıklamakta yetersiz kalsa da bu düşünme biçimi bireylerin tercihlerinin yapısına ve önceliklerinin nasıl oluştuklarına dair bazı önemli çıkarımlar sunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin ivme kazandığı ve alışkanlıkların da bu değişimlerden kaçınılmaz biçimde etkilendiği günümüzde bu çerçevede ele alınan bakış açısıyla çalışma Türkçe literatürde ilk olma özelliğine sahiptir.