HASAN RUHANİ DÖNEMİ - AYLİN KARNAP and CENGİZ ÇAĞLA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
1979 yılında meydana gelen rejim değişikliği sonrasında ABD ile İran arasındaki uzlaşmaz düşmanlık, Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte yerini diplomatik ilişkilere bırakmıştır. Ruhani cumhurbaşkanlığı döneminde hem ulusal hem de uluslararası kriz ve sorunlar çerçevesinde rejimin ideallerine sadık kalınarak pragmatist bir yaklaşım benimsenmiştir. Dış politikada “itidalli değişim” söylemine vurgu yapan Ruhani, nükleer meselenin çözümüyle petrol ve ekonomik ambargoların kalkmasını hedeflemiştir. Yapıcı ve etkili bir dil kullanarak dış politikada güvenlik odaklı yönetim anlayışını sona ermesi için adımlar atan Ruhani böylece hem ekonomik darboğazdan kurtulmayı hem de halkın özgürlük taleplerine cevap vermeyi amaçlamıştır. Bu çalışma, Hasan Ruhani dönemi başlığı altında İran ile ABD arasındaki ilişkilerin, tarihi, politik ve sosyo-ekonomik faktörlerin de göz önünde bulundurulması ile günümüzdeki yansımalarını araştırmayı hedeflemektedir.