KAMU KURUMU ÇALIŞANLARINDA İZLENİM YÖNETİMİ STRATEJİLERİNİN SOSYAL KAYTARMA ÜZERİNE ETKİSİ - DURSUN BİNGÖL and ALPER BAHADIR DALMIŞ and TUĞBA YAŞİN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Sosyal kaytarma davranışı örgütlerin verimliliği açısından büyük bir risk faktörü olarak görülmektedir. İzlenim yönetimi de benzer şekilde işyerindeki şeffaflık, dürüstlük ve güvenilirlik açısından büyük problemler yaratabilen bir davranış biçimidir. Bu iki davranışın birlikte görülmesi durumunda organizasyon açısından ciddi sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Bu çalışmanın amacı, izlenim yönetimi stratejilerinin kamu kurumu çalışanlarının sosyal kaytarma davranışı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Oluşturulan hipotezlerde izlenim yönetimi taktiklerinin sosyal kaytarma davranışı üzerinde etkisinin olabileceği ifade edilmekte ve bu hipotezler test edilmektedir. Literatür temelli hazırlanan ölçekler kullanılarak araştırma hipotezi oluşturulmuş ve test edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen katılımcılar Ankara ilinde üç farklı kamu kurumunda çalışan farklı düzeylerdeki memurlardan oluşmaktadır. Toplam katılımcı sayısı 254’tür. Eksik cevaplar ve tutarsızlıklar nedeniyle 4 katılımcının verileri örneklem dışında tutulmuştur. Araştırma sonucunda izlenim yönetimi stratejilerinin ve bütün alt boyutlarının farklı düzeylerde sosyal kaytarma davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Örgütler için ciddi düzeyde verimlilik sorunlarına yol açabilecek sosyal kaytarma ve izlenim yönetimi davranışlarını engellemek büyük önem taşımaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda örgütlerde izlenim yönetimi stratejilerine yönelik farkındalık oluşturacak ve sosyal kaytarma davranışının önüne geçebilecek önlemler üzerinde öneriler sunulmuştur.