HAYAT DIŞI BRANŞINDAKİ SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ETKİNLİKLERİNİN VZA YÖNTEMİYLE ANALİZİ -TÜRKİYE ÖRNEĞİ - CEMİL SENEL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Sigorta, bireylere yüklediği sigorta primleri ile ülke ekonomisine önemli bir fon kaynağı oluşturmakta ve bireyleri risk, tehlike olasılığına karşı korurken, gerçekleşen riskler sonucunda doğan zararları da gidermeyi amaçlamaktadır. Bireylere güven sağlayıp, gelecek planlaması Türkiye’nin finansal sektöründe sigortacılık, bankacılıktan sonra ikinci büyük paya sahiptir. Sigortacılık Türkiye’de gelişmekte olan bir sektördür. Sigortacılık sektörü, hayat dışı, hayat, emeklilik ve reasürans olarak alt branşlara ayrılmaktadır. Hayat dışı branşı diğer branşlara göre daha büyük paya sahiptir. Bu çalışmanın amacı, hayat dışı branşında aktif büyüklük olarak en büyük ilk 10 sigorta şirketlerinin dönem bazında etkinliklerini analiz etmektir. Etkinlik analizi, bir şirketin rekabet ortamındaki konumunu belirlemesine yardımcı olur ve mevcut girdilerden en iyi çıktıyı nasıl ürettiğini gösterir. Bu çalışmada 2017-2021 yıllarında Türk sigorta sektöründe faaliyette bulunan, aktif büyüklük açısından ilk 10’daki hayat dışı şirketlerinin etkinlikleri, veri zarflama analiziyle analiz edilmiştir. Çalışma, her yıl 4 çeyreklik döneme ayrılarak etkinlik analizi detaylı bir şekilde yapılmıştır. 2017-2021 yıllarında yapılan analizin sonucunda, her çeyrek dönemde de etkin olan şirket sayısı 4 olarak bulunmuştur. Tüm dönemlerde de etkin olan şirketlerin en çok olduğu yıl 2017 olarak gerçekleşmiştir.