KİŞİSEL GELİŞİM OLANAKLARI VE İŞ TATMİNİ İLİŞKİSİNDE A TİPİ KİŞİLİK ÖZELLİĞİNİN ETKİSİ - NAZMİYE ÜLKÜ PEKKAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Örgütlerin devamlılığını sağlamaları ve uzun vadede başarıyı yakalamaları bugünün rekabetçi koşullarında oldukça zordur. Bu sebeple uzun yıllardır örgütsel performansta olumlu etkisi ortaya konulmuş olan iş tatmini, bireyler ve örgütler açısından dün olduğu gibi bugün de ilgi çeken konuların başında gelmektedir. Bu çalışma son yıllarda oldukça popüler bir kavram haline gelen kişisel gelişim olanakları ve iş tatmini ilişkisi üzerine odaklanmaktadır. Söz konusu ilişkide A-tipi kişilik özelliklerinin düzenleyici etkisi irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın örneklemini Mersin ilinde faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurum/kuruluş çalışanları oluşturmaktadır. İlgili kurum/kuruluşlarda farklı pozisyonlarda yer alan tüm çalışanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada anket aracılığıyla ile 251 çalışandan veri toplanmıştır. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı açıklayıcı bir çalışmadır. Analizler neticesinde elde edilen veriler ile farklı sektörlere ait örgütlerde çalışanların kişisel gelişim olanakları, iş tatmini ve kişilik özelliklerine ilişkin açıklayıcı bulgular elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, kişisel gelişim olanaklarının iş tatmini üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu bulgulanmıştır. Ancak bu etkinin kişinin yüksek ya da düşük düzeyde A-tipi kişilik özelliği gösteriyor olmasına bağlı olarak değişmediği tespit edilmiştir. Aynı zamanda A-tipi kişilik özelliğinin her iki değişken ile de anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığı elde edilen bulgular arasındadır.