ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ - TUBA AKAR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte ekonomik büyüme teknoloji ve inovasyon düzeyine bağlı hale gelmiştir. Tüm bu süreçlerin temelinde ise yaratıcı fikir ve buluşlar yer almaktadır. Yaratıcı düşüncenin yasalarla koruma altına alınması anlamına gelen fikri mülkiyet haklarının inovasyon ve ekonomik büyüme üzerine olan etkisi bu bağlamda önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde güçlü fikri mülkiyet hakları korumasının yeniliği ve ekonomik büyümeyi teşvik ettiği konusunda literatürde bir fikir birliği varken, taklit ve teknoloji transferinin önemli olduğu orta gelirli ülkelerde güçlü fikri mülkiyet hakları korumasının yeniliği ve ekonomik büyümeyi nasıl etkileyeceği belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmanın amacı fikri mülkiyet haklarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini orta gelirli ülkeler açısından analiz etmektir. Çalışma 80 tane orta gelirli ülkeyi kapsamaktadır ve geliştirilen hipotez panel eşbütünleşme yöntemiyle test edilmiştir. Araştırma 1995-2020 dönemini kapsamaktadır. Çalışma bulguları paneli oluşturan ülkeler arasında yatay kesit bağımlılığı bulunduğuna işaret etmektedir. Panelin geneli için fikri mülkiyet hakları ve ekonomik büyüme arasında istastiksel olarak anlamsız ancak pozitif bir ilişki ortaya koyarken Kamerun, Jamaika, Fas, Romanya, Samoa ve Zambiya’da fikri mülkiyet hakları ekonomik büyüme değişkenini istatiksel olarak anlamsız ancak negatif etkilemektedir.