ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDE ETİK İKLİM VE ETİK LİDERLİK ALGILARININ ETKİSİ: AKADEMİSYENLER KAPSAMINDA BİR ARAŞTIRMA - AYHAN ÖZTÜRK; ESAT KALAYCIOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Günümüzün rekabetçi piyasa koşullarında işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmelerinde ve kârlarını maksimum seviyelere ulaştırmalarında çalışanlar, toplum, müşteriler ve hissedarlar olarak nitelendirilen paydaşların oldukça önemli bir etkisinin bulunduğu bilinmektedir. Özellikle değişen dünya düzeniyle birlikte işletmelerin, kâr elde etmelerinin yanı sıra paydaşlar nezdinde saygın ve itibarlı bir konumda bulunmaları da gerekmektedir. Dolayısıyla işletmelerin hem pazarda etkin ve verimli bir görünüm sergilemeleri hem de örgütsel anlamda performanslarını olumlu yönde etkilemeleri için etik değerlere riayet etmelerinin gerekliliği ifade edilmektedir. Böylelikle paydaşlar nazarında meşruiyet sağlayarak pazarda daha güçlü bir konumda yer edinmelerinin sağlanacağı öngörülmektedir. Çalışmadaki amacımız kapsamında akademisyenlerin örgütsel bağlılıklarının üzerinde, etik liderlik algısının etkisini açıklamak ve etik iklim kavramının belirtilen değişkenler üzerinde aracılık etkisinin olup olmadığını ortaya koymak hedeflenmiştir. Bu bağlamda İstanbul il sınırları içindeki vakıf üniversitelerinde görev yapan akademik personeller değerlendirme kapsamına alınmıştır. Örneklem olarak 411 akademisyen bazında anket yöntemi ile toplanarak elde edilen verilerde SPSS 25.0 paket programından faydalanılarak yapılan korelasyon ve regresyon analizleri neticesinde etik liderliğin, etik iklimi pozitif yönlü etkilediği gözlenmiştir. Ayrıca etik liderlik ve etik iklim algılamalarının, örgütsel bağlılığın alt boyutları olarak ifade edilen duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılıklarını da pozitif yönlü etkiledikleri saptanmıştır. Öte yandan yapılan analizler sonucunda elde edilen bir diğer sonuç ise etik iklimin, etik liderlik ve örgütsel bağlılık değişkenleri arasında aracılık etkisinin olduğu şeklinde karşımıza çıkmaktadır.