SEÇİLİ AB ÜLKELERİNDE ENFLASYON ORANI YAKINSAMASI ANALİZİ: NAHAR-INDER TEKNİĞİNDEN KANITLAR - CİHAT KARADEMİR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmada 1993M1-2021M12 döneminde AB Dördüncü Genişleme evresine kadar üye olmuş 15 ülkenin enflasyon oranlarının yakınsama özellikleri incelenmektedir. Ele alınan dönem ve ülke grubu dikkate alındığında çalışmanın amacı Maastricht anlaşmasının AB’ye daha önce üye olan ülkelerin enflasyon oranları üzerinde yarattığı etkiyi yakınsama hipotezi aracılığıyla tespit etmektir. Yakınsama hipotezi, seriler durağan olmasa bile yakınsamanın varlığını tespit eden ve örneklem içi hareketliliği gösterebilen Nahar-Inder tekniği kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 15 ülkeden 12’sinde enflasyon oranları yakınsama gösterirken Hollanda, Lüksemburg ve İsveç’te enflasyon oranları ıraksama davranışı sergilemektedir. Hollanda ekonomisi için “Hollanda Hastalığı”nın yarattığı olumsuz etkilerin halen devam ettiği, bu nedenle de enflasyon oranlarının ıraksama gösterdiği sebep olarak gösterilmektedir. Bir Benelüks ülkesi olan Lüksemburg’un Hollanda ekonomisiyle olan güçlü bağların ıraksama davranışına neden olduğu söylenmektedir. İsveç ekonomisi için ise güçlü sendikal yapının varlığı, 1990’lı yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve bunun yarattığı yüksek enflasyon dönemi nedeniyle enflasyon oranları ıraksama göstermektedir. Bu bağlamda, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon oranları yakınsama davranışını takip etmesi ve karar süreçlerinde dikkate alması gerekmektedir. Bu doğrultuda hem geleneksel hem de geleneksel olmayan para politikalarını uygulamaya koyarak enflasyon oranlarının dizginlenmesi, para politikalarını destekleyici maliye politikalarının devreye sokularak ekonomik etkinliğin devamlılığı sağlanmalıdır.