YAPAY ZEKÂNIN DENETİM VE KONTROLÜ İÇİN BÜTÜNLEŞİK YAPAY ZEKÂ MANTIKSAL ÇERÇEVESİ - BELDE DURU ÖZCAN; MUSTAFA DOĞAN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
1950’li yıllardan beri süregelen insan yeteneklerinin makinelere aktarımına ilişkin yürütülen çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler içerisinde yapay zekâ araştırmaları özel bir yere sahiptir. Yapılan araştırmalarda yapay zekâ teknolojilerinin makro ölçekte ülke ekonomileri ve mikro ölçekte işletmeler için yaratacağı katma değere ilişkin tahminlere geniş yer verilmektedir. Bu tahminler ışığında ülkeler yapay zekâ teknolojileri alanında yatırımları stratejik nitelikte değerlendirmekte ve planlamaya devam etmektedir. Yakın gelecekte yapay zekâ teknolojilerinin hem insan hayatını kolaylaştırıcı bir rol oynaması hem de işletme faaliyetlerindeki katma değeri arttırması beklenmektedir. Küresel ölçekte yapay zekânın ekonomilerde yaratacağı katma değerden işletmelerin faydalanabilmesi için işletmelerin teknolojik gelişim hızını yakalamasının gerekeceği değerlendirilmektedir. Bundan dolayı yakın gelecekte işletmelerin faaliyetlerini yapay zekâ teknolojilerine adapte edebilmeleri önem arz etmektedir. Yapay zekâ teknolojilerinin uygulama aşaması ile ilgili dikkat edilmesi gereken ana hususlardan birisi de yapay zekânın denetim ve kontrol mekanizmaları ile olan ilişkisidir. Bu doğrultuda yapay zekâ teknolojileri ile iç denetim fonksiyonu ve iç kontrol mekanizmaları arasındaki ilişkisel boyutun organizasyona hangi açılardan katkı sağlayacağı incelenmektedir.