ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTSEL DEMOKRASİ ALGILARININ BAĞLAMSAL PERFORMANSA ETKİSİNDE İŞE BAĞLILIĞIN ARACILIK ROLÜ - FATMA AKDOĞAN; MERYEM DERYA YEŞİLTAŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu araştırmanın temel amacı, çalışanların örgütsel demokrasi algılarının bağlamsal performansa etkisinde işe bağlılığın aracılık rolünün incelenmesidir. Örneklem seçiminde tesadüfi olmayan tekniklerden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler bir devlet üniversitesinin 273 çalışanından anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi, hiyerarşik regresyon analizi ve Sobel analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışanların örgütsel demokrasi algıları, işe bağlılık ve bağlamsal performansı arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Algılanan örgütsel demokrasinin, işe bağlılık ve bağlamsal performans üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. İşe bağlılığın da bağlamsal performans üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışma sonucunda çalışanların örgütsel demokrasi algısının bağlamsal performansa etkisinde işe bağlılığın kısmi aracı bir rolünün olduğu da tespit edilmiştir.