SİNGAPUR İÇİN HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI, TİCARİ AÇIKLIK, ENDÜSTRİYEL GELİŞME VE EKONOMİK KALKINMA ARASINDAKİ İLİŞKİ: EŞ-BÜTÜNLEŞİK BİR REGRESYON YAKLAŞIMI - ERDAL DURSUN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu makalenin temel amacı, Singapur için çoklu regresyon, Phillips-Ouliaris eş-bütünleşme testi ve tam değiştirilmiş en küçük kareler yöntemini kullanarak 1970'ten 2020'ye kadar havayolu taşımacılığı, ticari açıklık, endüstriyel gelişme ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Öncelikle, çoklu regresyon modeli sayesinde havayolu taşımacılığı, ticari açıklık ve endüstriyel gelişmenin ekonomik büyümeye etkisi ölçülmüştür. Bu bağlamda, 1970 ile 2020 arasında Singapur için elde edilen sonuçlar bağımsız değişken olarak sadece havayolu taşımacılığının ekonomik kalkınmayı tetiklediği ampirik olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, Singapur için 1970 ile 2020 yılları arasında Phillips-Ouliaris eş-bütünleşme testi ve tam değiştirilmiş en küçük kareler yönteminin sonuçlarına göre havayolu taşımacılığı, ticari açıklık, endüstriyel gelişme ve ekonomik kalkınma arasında uzun vadeli ilişki söz konusudur. Bu bulgular ışığında, ticaretin serbestleştirilmesi politikaları, ekonomik büyüme ve dünya çapında sağlıklı taşımacılık için gerekli olan daha sağlam küresel turizm altyapısını inşa etmek için esnek ve uyarlanabilir olmalıdır. Sonuç olarak, uluslararası hava taşımacılığı altyapısını insanlara ve onların yaşamlarına fayda sağlayacak şekilde genişletmek için uygun politika araçlarıyla özen gösterilmesi gerekir. Ekonomik kalkınmayı kolaylaştırmak için yeterli sayıdaki hava taşımacılığının güvence altına alınmasında başarıyı engelleyebilecek piyasa aksaklıklarının olduğunun tespiti önemlidir. Dahası, Singapur için kavramsal model, statik ilişkileri yansıtırken, politika yapıcılar tarafından havacılık pazarının rekabetçi, duyarlı ve dinamik doğası da yapısal reformlarla düzenlenmelidir.