ÖRGÜTSEL GÜVEN VE ÖRGÜTSEL İKİYÜZLÜLÜK İLİŞKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - TUĞBA İMADOĞLU and MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Örgütlerde işlerin düzenli ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için gerekli durumlardan biri de örgütsel güvendir. Örgütsel güven, riskli durumlarda dahi, kişinin örgütün kendisini etkileyecek uygulama ve politikalara karşı olumlu beklenti içine girmesidir. Örgütlerin söylemleri ile uygulamaları uyumlu olmadığında çatışmalar olabilir ve örgütsel ikiyüzlülük davranışı ortaya çıkabilir. Bu çalışmanın amacı bankacılık sektöründe örgütsel güven davranışının örgütsel ikiyüzlülük davranışına etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Osmaniye ilindeki 264 banka çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda, kartopu ve amaçlı örneklem yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle kurgulanan modeli test etmek üzere güvenilirlik, geçerlilik, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre banka çalışanlarının örgütsel güven algıları ile örgütsel ikiyüzlülük davranışları arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca banka çalışanlarının örgütsel güven algılarının örgütsel ikiyüzlülük üzerinde pozitif yönde bir etkisi tespit edilmiştir.