ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN SOSYO-KÜLTÜREL ADAPTASYON DÜZEYLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ: TRC1 BÖLGESİ ÖRNEĞİ - MUSTAFA İSMAİL ERTÜRK and RESUL GÜLEÇ and MEHMET YILDIRIM (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Girişimcilik ülkelerin ekonomik gelişimleri açısından önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan öğrenim sürecindeki öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini artırmak, girişimcilik fırsatlarını ve girişimcilik önündeki engelleri tespit etmek girişimcilik açısında önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de eğitim gören uluslararası üniversite öğrencilerinin yaşadıkları bölgede (TRC1) Sosyo-Kültürel adaptasyon seviyesini ölçmek ve bu adaptasyonun girişimcilik eğilimi üzerine etkisini araştırmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla uluslararası 348 öğrenciye anket uygulanarak katılımcıların kültürel adaptasyon ve girişimcilik eğilimi ölçülmüştür. Araştırma verileri kolayda örneklem yöntemiyle toplanmıştır. Değişkenler arası ilişkinin tespiti için korelasyon testi, etkinin tespiti için regresyon analizi, demografik değişkenlere ilişkin farklılıkların tespiti için ise t-testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre genel adaptasyon ve sosyal adaptasyonun katılımcıların girişimcilik eğilimini etkilediği görülmüştür. Akademik adaptasyonun ise girişimcilik eğilimini etkilemediği görülmüştür. Ayrıca demografik özelliklere göre katılımcıların bazı konularda farklılaştığı tespit edilmiştir. Uluslararası öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin kültürel adaptasyonlarıyla ilişkili olduğu, bu ilişkide genel adaptasyon ve sosyal adaptasyonun belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır.