İŞGÖRENLERDE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI İLE TÜKENMİŞLİK İLİŞKİSİNDE ETKİLEŞİMCİ LİDERLİĞİN ARACI ROLÜ - MUHAMMET VAPUR; ERCAN YAVUZ; MUSTAFA ABDÜSSAMED DEMİREL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Çalışmanın amacını örgütlerde işgörenlerin örgütsel vatandaşlık davranışının tükenmişliğe etkisinde etkileşimci liderlik davranışının aracı rolünün tespit edilmesi oluşturmaktadır. Örgütsel vatandaşlık davranışı ve tükenmişlik algısı ilişkisel anlamda karşıt davranışları oluşturmaktadır. “Rol fazlası davranışlar” olarak ifade edilen örgütsel vatandaşlık davranışı olumlu olarak değerlendirilen bir örgütsel davranış iken tükenmişlik algısı duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak ortaya çıkan negatif yönlü bir davranıştır. Bu iki değişken arasında farklı örneklem grupları üzerinde yapılmış çalışmalar mevcuttur. Fakat etkileşimci liderliğin aracı rolünün tespit edilmesi bu çalışmayı özgün kılmaktadır. Araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak araştırma modeli ve hipotezleri oluşturulmuştur. Bu doğrultuda Ankara ilinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurum/işletmelerde çalışmakta olan 392 işgörenden, oluşturulan anket formu vasıtasıyla veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizler doğrultusunda örgütsel vatandaşlık davranışı ile tükenmişlik arasında negatif yönlü bir ilişki ve etki olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca etkileşimci liderlik davranışının aracı rolü sergilediği tespit edilmiştir.