BRENT PETROL FİYATLARI ÜZERİNE PRATİK BİR RİSK ANALİZİ - NURHAN TOĞUÇ; TURGAY KARALİNÇ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışma, Brent petrol fiyatlarındaki riski ölçmek için en iyi modeli belirlemek amacı ile üç yaklaşımı incelemektedir: Riske Maruz Değer, Monte Carlo Simülasyonları ve Koşullu Riske Maruz Değer (CVaR).Çalışma ayrıca Brent petrol fiyatları için riskin önceden ölçülmesinin mümkün olup olmadığını inceleyerek literatüre katkıda bulunmayı amaçlamakta ve risk ölçümünde en iyi performans gösteren yöntemi belirlemek için çeşitli risk ölçüm modellerinin performansını karşılaştırmaktadır.Bulgularımız VaR modelinin %95 güven düzeyinde riski olduğundan daha düşük tahmin ettiğini göstermektedir. Bu durum, getirilerin normal olmayan dağılımından kaynaklanıyor olabilir. Koşullu riske maruz değer (CVaR) ile ilgili elde ettiğimiz sonuçlar, getiri dağılımının yüksek oranda çarpık olduğu veya kalın kuyruklu (fat tailed) olduğu durumlarda CVaR'ın VaR'a kıyasla daha üstün sonuçlar ürettiğini göstermektedir. Bunun nedeni, Koşullu Riske Maruz Değer (CVAR) ölçütünün VaR eşiğinin ötesinde, beklenen kaybı da dikkate almasından kaynaklanmaktadır.