İŞLETMELERDE HALKLA İLİŞKİLER UYGULAMALARININ MARKA YÖNETİM SÜRECİNDEKİ ROLÜ: TEPE HOME ÖRNEĞİ - ADEVİYE KARAKÖSE; ERİMAN TOPBAŞ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2010)
Araştırmada, işletmelerdeki halkla ilişkiler uygulamalarının marka yönetim sürecindeki rolü, Tepe Home işletmesi esas alınarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı, halkla ilişkiler uygulamalarının marka yönetim sürecindeki rolünü ve önemini irdelemektir. Araştırmanın evrenini, Tepe Home işletmesinde görev yapan halkla ilişkiler bölümü çalışanları ile Tepe Home müşterileri; örneklemini ise 400 tüketici oluşturmaktadır. Araştırmada tüketici örneklemi % 95 güven aralığında, % 5 hata payı ile 384 olarak hesaplanmıştır. Toplam 420 tüketiciye ulaşılmış ve 400 tanesinin verileri değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın verileri, halkla ilişkiler birimi yönetici ve çalışanları için yapılandırılmış görüşme formu, tüketiciler için ise anket formu (Cronbach's Alpha: 0,895) yardımlarıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik formüllerden yararlanılmıştır. Araştırmada, Tepe Home işletmesindeki halkla ilişkiler uygulamaları ile marka yönetim süreci arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır.