İPEK BÖCEKLERİNİ KOZASIZ BIRAKMAK: VERGİ BORCUNUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ - ZEYNEP AĞDEMİR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) emlak vergisi borcu satışı nedeniyle çok sayıda hanenin evine el konulmaktadır. Çalışma, vergi borcu satışının ne anlama geldiğini, emlak vergisi borcunun vergi mükelleflerinin konutlarını yitirmelerine nasıl neden olduğunu anlamaya çalışmaktadır. Vergilendirme sürecinin özelleştirilmesi ulusal literatürde oldukça sınırlı ölçüde tartışılmış, vergi borcunun satışına dair çalışma bulunmamaktadır. Uluslararası literatürde ise vergilendirme sürecinin özelleştirilmesi vergi iltizamına ilişkin tarihsel deneyimlerle birlikte tartışılmakta, iltizam günümüz için uygulanabilir bir seçenek olarak görülmektedir. Konuya ilişkin diğer bir tartışma özel ve kamu kesiminin vergilendirme süreci konusundaki performansının ana akım etkinlik kavrayışıyla karşılaştırılmasıdır. Her ne kadar birbirinden farklılaşsa da bu iki tartışma ana akım etkinlik anlayışından hareket etmiştir. Çalışma her iki yaklaşımı eleştirmekte, vergi borcunun satışı ancak sermaye birikim süreci içindeki yeri bağlamında anlaşılabilir olduğunu söylemektedir. Bu bağlamda, vergi borcunun satışı ABD’de sermaye birikim sürecinin çeşitli uğrakları içerisinde ele alınmıştır. Çalışma vergi borcunun satış sürecini vergilendirme yetkisi bağlamında da ele almıştır. Sonuç olarak vergi borcunun satışının sermaye birikim sürecinin yarattığı krizlerin devlet maliyesine yansıması olduğu, devletin vergi borcu satışı yoluyla emlak vergisi borçlarının ödenememesini özel sektör için bir yatırım aracı haline getirdiğini dile getirilmiştir. Böylelikle devlet ve vatandaş arasında kurulan vergilendirme yetkisinin bir kısmının özel sektöre devredildiği söylenebilir. Anahtar kelimeler: Sermaye birikim süreci, emlak vergisi, vergi borcunun satışı, vergi idaresinin özelleştirilmesi, haciz.