CDS, OVX VE VIX ENDEKSLERİNİN BRICS VE MIST ÜLKE BORSA ENDEKSLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ - ASUMAN ERBEN YAVUZ; ADALET HAZAR; ŞENOL BABUŞCU; NİHAT SOLAKOĞLU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Son yıllarda yapılmış olan birçok çalışma göstermiştir ki özellikle gelişmekte olan ekonomilerin maruz kaldığı dış şoklar, gelişmiş piyasalardan daha çok hisse senedi piyasalarında dalgalanmalar sergilemektedirler. Bu çalışmada gelişmiş ülkelerden BRICS ve MIST ülkelerine odaklanılarak CDS, VIX, OVX ve hisse senedi piyasalarının ortak davranışı araştırılmıştır. Aralık 2010-Haziran 2021 dönemlerini kapsayan çalışmada moderatör etki model panel veri analizi yapılarak CDS, VIX ve OVX Endeks’lerinin etkilerinin BRICS ve MIST ülkelerinde farklılaştığı görülmüştür. Analiz sonucunda ayrıca borsa endekslerinde en fazla etkiye sahip endeksin OVX Endeksi, en az etkiye sahip göstergenin de CDS olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre politika yapıcılara ve bu tür ülke gruplarının yatırım araçlarını portföylerine dahil eden yatırımcılara diğer risklerin yanı sıra önemli bir risk unsuru olarak volatiliteye verdikleri tepkileri de dikkate almaları tavsiye edilmektedir.