GELENEKSEL GÖÇEBELİKTEN MODERN GÖÇLERE TÜRKİYE’DE GENÇLERİN KENTLİLİK BİLİNCİ -KIRIKKALE ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN BİR ANALİZ - KAMİL ŞAHİN; HASAN YAYLI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2016)
Türk kültürü, tarihsel köklere inildiğinde göçebe biçiminde yaşam sürmüş olan bir topluluğun ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Göçebe bir biçimde yaşam sürmesine rağmen Türk toplumu sahip olduğu kültürel yaşam pratikleri ile büyük, yerleşik imparatorluklar kurabilmeyi de başarmıştır. Kurulan bu büyük ve yerleşik imparatorlukların coğrafi olarak konumlarına bakıldığında farklı coğrafi alanlarda kuruldukları ve kuruldukları alanda tam hakim duruma geçtiği ve son raddeye kadar kurulan imparatorluğun topraklarının Türk toplumu tarafından yurt olarak nitelendirildiği, kutsandığı görülmektedir. Bu çerçevede Türk toplumunun kültürel kodlarında yer alan göçebeliğin aslında belli bir toprak parçasına tam anlamıyla bağlı kalmamak olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Geleneksel göçebelik diğer göçebe kavimlerden farklı olarak Türklerde yurtsuzluk olmaktan ziyade bir yurt arayışı olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkler göç etmiş oldukları her toprak parçasını yurt olarak değerlendirme, benimseme eğilimini taşımaktadırlar. Geçmişten günümüz modern toplumlara kadar süregelen bu durumun günümüzdeki kentlilik bilincine etkilerinin belirlenmesi özelikle oluşturulacak kent politikaları açısından da son derece önem atfetmektedir. Bu çerçevede sanayileşme sürecinin bir ürünü olarak ortaya çıkan Kırıkkale şehrinde yaşayan insanların, özellikle gençlerin kentlilik bilinçlerinin ortaya konulması geleneksel göçebeliğin kültürel kodlardaki etkisinin günümüz kentlilik bilinci üzerine tesirinin ortaya konulması açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada Kırıkkale Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklenen 2014/046 Proje Numaralı “Kentlilik Bilinci Bağlamında Kırıkkale’de Yaşayan Gençlerin Gelecek Planlamasında Kırıkkale’nin Yeri” isimli proje kapsamında yapılan çalışmada elde edilen veriler ve bulgular kullanılacak ve adı geçen projede ortaya konulmuş olan Kırıkkale’de yaşayan gençlerin kentlilik bilinçleri, temelinde kültürel kodlarla ilintilendirilerek açıklanmıştır. Yapılan analizlerde kültürel kodların kentlilik, yurt, yaşanılan alanı sahiplenme gibi unsurlara etkilerinin olduğu ortaya çıkartılırken kentlilik bilincinin tam anlamı ile oluşmama nedeni de özellikle gençlerin ihtiyaç ve beklentilerinin kent tarafından tam anlamıyla karşılanamaması olduğu ortaya çıkmıştır.