TEKNOLOJİK İŞSİZLİK KAYGISININ ÖRGÜTSEL SİNİZM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - MUSTAFA ÇAĞRI PEHLİVANOĞLU; MUSTAFA EMRE CİVELEK; EMRE EYMÜR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu araştırmada teknolojik işsizlik kaygısının örgütsel sinizm üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma verisi anketler aracılığıyla toplanmıştır. Ölçeklerin geçerliğini sağlamak için temel bileşenler analizi kullanılmıştır. Güvenilirliği değerlendirmek için Cronbach alfa değerleri hesaplanmıştır. Araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modelleme yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda toplam dokuz hipotezden beş tanesi desteklenmiştir. Teknolojik İşsizlik Kaygısının Örgütsel Sinizm üzerinde pozitif yönlü etkisi olduğu ampirik olarak kanıtlanmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre, teknik beceri eksikliğinin örgütsel sinizmin hiçbir boyutu üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur; sürekli teknolojik gelişmeler örgütsel sinizmin tüm boyutları üzerinde doğrudan etkiye sahiptir; yıkıcı teknolojik gelişmelerse örgütsel sinizmin duygusal ve bilişsel boyutları üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Örgütsel sinizm ile çeşitli kavramlar arasındaki ilişkiler yıllardır araştırılan konular olsa dahi bu özgün araştırma teknolojik işsizlik kaygısı çerçevesinde örgütsel sinizmin nasıl etkilendiğini inceleyerek alan yazınına katkı sağlamaktadır. Araştırma bulguları, teknolojik işsizlik kaygısının olumsuz sonuçlarını azaltmak için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu göstermiştir.