ENFLASYON ORTAMINDA SABİT GELİRLİLERİN GÖRÜNMEYEN KAYIPLARI - RIDVAN YAKA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Memurlar, işçiler, emekliler, kazançları yıllık tarifelerle belirlenen serbest meslek erbabı, konutlarını kiraya veren mülk sahipleri fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artışların etkisi ile her ay aynı tutar para ile bir önceki aya göre daha az mal ve hizmet satın alabilmektedir. Sabit gelirliler olarak ifade edilen bu grup, yüksek enflasyon ortamında kayıplarını daha net ve kısa zamanda fark ederken, düşük enflasyon ortamında 3 – 4 ay sonra hissedebilmektedir. Enflasyon, orana bağlı olarak sabit gelirlilerin kazançlarını adeta testerenin dişleri gibi eritmektedir. Yıllık veya altı aylık dönemlerde bu grubun kazançlarında yapılan artışların gelirlerdeki erimeyi gidermiş gibi gözükse de gerçeğin öyle olmadığı yapılan çalışma ile ortaya konmaktadır. Bu çalışma ile enflasyon ortamında sabit gelirlilerin farklı meslek ve gelir grupları bazında hesaplamalar yapılmıştır. Yapılan hesaplamalarda kazançlarda yeni bir artış yapılıncaya kadar geçen sürede yıllık veya altı aylık enflasyonun, kazançlarından hangi oranlarda kayıplara sebep olduğu bulunmuştur. Sonuçlar göstermektedir ki sabit gelirlilerin kazançları sürekli eridiği gibi son 7 yıl içinde GSYH içindeki payları da sektörlere göre değişen oranlarda sürekli azalmaktadır. Bu çalışma, enflasyon ortamında sabit gelirlilerin kazançlarına yıllık veya altı aylık dönemlerde yine enflasyon oranında yapılan artışların “sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmediği” söyleminin gerçeği yansıtmadığını göstermektedir.