ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMALARININ TARIM SEKTÖRÜ VE EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİLERİ - ÇİSİL ERKAN BAL; HASAN ÇEBİ BAL (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
İnsan topluluklarının ilk kez tarım yapmaya başladığı neolitik çağdan günümüze kadar, geleneksel tarımdan 3D yazıcılara tarımsal üretimin kurgulandığı oldukça farklı bir endüstriyel tarım süreci yaşanmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde yaşanan tüm sanayi devrimleri kaçınılmaz olarak tarım sektörünü etkilemiştir. Bilindiği üzere tarımsal üretim üzerinde yoğun bir şekilde demografi, doğal kaynakların kıtlığı, iklim değişikliği ve gıda israfının baskıları olmuştur. Dünya nüfusunun hızla artması karşısında tarımsal üretimin, özellikle gıda üretiminin yetersiz kalması riski ve tarımsal üretimde sorunların çözümü, giderek daha önemli hale gelmiştir. Sorunların çözümü için tarım sektöründe yeni yöntemlere ve yeni üretim teknolojilerine ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmanın amacı; Endüstri 4.0 uygulamalarının, tarımsal üretimde karşılaşılan mevcut sorunların çözümünde ne ölçüde etkili olacağını araştırmaktır. Çalışmada dünya tarımsal üretimini olumsuz etkileyen sorunlar tartışılmıştır. Günümüzde tarım sektöründe kullanılmakta olan Endüstri 4.0 uygulamalarına ilişkin literatür incelenmiş, bu uygulamaların gelecekte de tarım sektörü ve genel olarak ekonomik büyüme üzerindeki olası etkileri üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede günümüzde Endüstri 4.0 uygulamalarının tarımsal üretimde hangi alanlarda kullanıldığı, üretime katkısı ve sorunların çözümünde oynayacağı etkin rol araştırılmıştır. Bu uygulamaların, üretim, verimlilik, rekabet üstünlüğü gibi ekonomik parametreleri ve ekonomik büyümeyi olumlu etkilemesi beklenmektedir. Ayrıca dikey tarım, üretimde otomasyon gibi diğer yeni tarımsal üretim yöntemlerinin kullanılmasıyla gelecekte gıda üretiminin insan nüfusuna yetecek düzeye ulaşması mümkün olabilecektir. Üretimi artırarak gıda fiyatlarının yükselmesinin önüne geçilmesi, kıtlık riskini ortadan kaldırması, hassas tarımla üretimde daha az girdi kullanarak maliyetlerin düşürülmesi, çevre kirliliğinin azaltılması, işçi temininde zorluk yaşanan alanlarda robotik uygulamalara geçilmesi gibi sorunların çözümüne katkı sunan Endüstri 4.0 uygulamaları; işgücüne duyulan ihtiyacı azaltarak, yeni bir üretim biçimini ortaya çıkarmaktadır. Bu uygulamaların sonucunda tarım sektöründe ortaya çıkan dijitalleşme, önemli iktisadi etkilerle tarihte eşi görülmemiş büyük değişimlere yol açmaktadır.