GÜNEY AVRUPA REFAH REJİMİ ÜLKELERİNDE ÇOCUK YOKSULLUĞUNUN BELİRLEYİCİLERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ - İREP KIROĞLU BAYAT (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı Güney Avrupa Refah Rejimi ülkelerinden İspanya, İtalya, Portekiz, Türkiye, Yunanistan’da çocuk yoksulluğunun belirleyicileri arasında yer alan hanedeki yetişkinlerin eğitim düzeyi, kalabalık hanede yaşam ve yüksek barınma maliyetlerinin çocuk yoksulluğu üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 2011-2022 dönemine ait seçilmiş ülke verileri Eurostat veri tabanından elde edilmiş, Eviews paket programı kullanılarak panel veri analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sonucunda, modelde çocuk yoksulluğu ile kalabalık hanede yaşam arasında anlamlı bir ilişki çıkmazken, çocuk yoksulluğu ile hanedeki yetişkin eğitimi ve yüksek barınma maliyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Yüksek barınma maliyetleri ile çocuk yoksulluğu arasında pozitif yönlü bir ilişki görülürken, düşük eğitimli yetişkinlerin bulunduğu hanelerdeki çocuk sayısı ile çocuk yoksulluğu arasındaki pozitif yönlü ilişkinin yine literatürü doğrular nitelikte olması dikkat çekmektedir. Model tahmin sonuçlarına göre, düşük eğitimli yetişkinlerin olduğu hanelerde yaşayan çocuk oranında bir birim artış, çocuk yoksulluk oranında 0.20 birimlik artışa yol açmaktadır. Barınma maliyetlerinin yüksek olduğu hanede yaşayan çocuk oranındaki 1 birim artış ise çocuk yoksulluğunu 0.17 birim arttırmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda çocukların içinde yaşadıkları hanelerde eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve çocuk yoksulluğunun önlenebilmesi için barınma maliyetlerinin desteklenmesi önemli bir politika olarak değerlendirilmektedir.