ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN (OSB) STRATEJİK PLANLARINDA AFET YÖNETİMİ VE DİRENÇLİLİK: ÇANKIRI OSB’LER ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI - İSMET AKBAŞ; AYDIN BERAHA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2023)
Hızla büyüyen ve gelişen sanayi sektörü, organize sanayi bölgelerinin oluşumunu kaçınılmaz kılmıştır. Organize sanayi bölgeleri, ekonomik büyüme, endüstriyel üretim ve istihdamın merkezleri olarak önemli bir role sahiptir. Ancak, yoğun endüstriyel faaliyetler, çevresel, ekonomik ve sosyal açılardan çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Doğal afetler, iklim değişikliği, sanayi kazaları gibi zorlayıcı etkenler, organize sanayi bölgelerini ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakabilmektedir. Son dönemde küresel çapta yaşadığımız Covid-19 Pandemisi ve Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremler, doğal çevrenin potansiyel yıkıcı etkisini bir kez daha hatırlatmıştır. Bu çalışma, organize sanayi bölgelerinin afetlere hazırlık ve dirençlilik bağlamında mevcut durumlarını ortaya koymayı ve bir takım öneriler getirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Çankırı İli sınırları içinde bulunan OSB müdürleri ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda afet yönetimi ile dirençlilik önlemlerinin organize sanayi bölgelerinin stratejik planlamalarında ne ölçüde yer aldığı, nasıl bir etkinlikle uygulandığı ve olası risklere karşı nasıl bir hazırlık yapıldığına dair alınan bilgiler betimsel içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, organize sanayi bölgeleri için, dirençlilik ve sürdürülebilirliğin üç boyutunun olduğunu göstermektedir. Bunlar; (i) iç hazırlık, (ii) dış paydaşlarla işbirlikleri ve (iii) üst kurum planlamaları ve yasal düzenlemelerdir. Bu bağlamda organize sanayi bölgeleri, iç ve dış tüm paydaşlarını iş birliğine dahil ederek, risk analizleri yapmalı, acil durum planları oluşturmalı ve afetlere karşı farkındalığı geliştirmelidir.