KURUMLARIN STRATEJİK HAREKETİ OLARAK FİLANTROPİ - ŞEYMA BAŞBUĞ KAFKAS; HÜSNİYE ÖRS (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Uluslararası üçüncü sektör (sivil toplum) literatürüne yerleşen filantropi kavramı, işletmeler için son zamanlarda önemli bir boyutta incelenmektedir. Günümüzün değişen dünyasında işletmeler de bu filantropi uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Bu uygulamalar ile işletmeler, ekonomik ve sosyal düzenlemelere bir farklılık getirmektedir. İşletmelerin yaptığı iyilik çerçevesi içindeki uygulamalar filantropi faaliyetleri olarak adlandırılmaktadır. Kavramın tam bir karşılığının bulunmaması sebebiyle filantropi birçok kaynakta hayırseverlik olarak ifade edilmiştir. Ancak Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TUSEV) filantropiyi dilimize kazandırmasıyla kavram, hayırseverlikten ayrılmıştır. İnsan sevgisi anlamına gelen filantropinin temelinde “iyilik yaparak iyi olanı yapmak” düşüncesi vardır. Filantropi, bireylerin ve kurumların ahlaki, vicdani ve duygusal motivasyonlarıyla ilgilidir. Kanaatimizce buradaki önemli noktalardan birisi de filantropi ile gerçekleşen değişimdir. Filantropi uygulamaları ile uzun vadede kalıcı çözümler getirilmektedir. İşletmeler ise bu noktada filantropi uygulamalarında, toplum üzerinde daha çok neyi değiştirmeyi amaçladıklarına odaklanmaktadır. İşletmelerin gönüllü olarak toplum üzerinde uzun vade içinde gerçekleştirdiği her bir uygulama filantropi faaliyeti çerçevesinde değerlendirilebilir. Filantropi kavramının Türkçe’de anlam karmaşası oluşturması kavramın detaylı incelenmesini gerekli kılmıştır. İlgili makalenin amacı, filantropi kavramının incelenmesi ve benzer kavramlarla arasındaki farkı ortaya koymaktır.