ÇEVRİM İÇİ ETKİNLİK DENEYİMİNİN ETKİNLİĞE TEKRAR KATILMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE E-WOM’UN ARACILIK ROLÜ: YAPISAL EŞİTLİK MODELLEMESİNDE ÇOKLU GRUP ANALİZİ - ÖZGÜR KAYAPINAR; PINAR YÜRÜK-KAYAPINAR; NESLİHAN CAVLAK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Covid-19 pandemisi ile azalan fiziksel temas, çevrim içi ortamların faaliyet alanlarını genişletmiş, tüketicilerin bu ortamlarda deneyim yaşamalarını sağlamıştır. Bu çalışma, tüketicilerin çevrim içi etkinliklerde yaşadıkları deneyim üzerine odaklanmaktadır. Çevrim içi etkinlik deneyimi, e-WoM ve tekrar katılma niyeti arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkiler ve bu ilişkilerin etkinlik türüne göre farklılık gösterip göstermediği incelenmektedir. Çevrim içi etkinliğe katılanlardan elde edilen veriler ve araştırma modelindeki ilişkiler SmartPLS programı kullanılarak analiz edilmiş, doğrudan ve dolaylı etkiler yapısal eşitlik modellemesi ile bu ilişkilerin etkinliğin türüne göre farklılık gösterip göstermediği ise çoklu grup analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğine, işletme türlerine göre farklılık gösterse de genel olarak çevrim içi etkinlik deneyiminin e-WoM ve etkinliğe tekrar katılma üzerinde; e-WoM’un etkinliğe tekrar katılma üzerinde etkisinin olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, e-WoM’un çevrim içi etkinlik deneyimi ve etkinliğe tekrar katılma arasındaki ilişkide aracılık rolü tespit edilmiştir. Çoklu grup analizi sonuçlarına göre ise, çevrim içi etkinlik deneyiminin e-WoM ve etkinliğe tekrar katılma üzerindeki etkisinde etkinlik türüne göre farklılık olduğu fakat e-WoM’un etkinliğe tekrar katılma üzerindeki etkisinde etkinlik türünün bir fark yaratmadığı ortaya çıkmıştır.