LİDERİN FEDAKARLIK DAVRANIŞLARI: ÇALIŞANLARIN EKSTRA-ROL DAVRANIŞLARI VE ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME AÇISINDAN İNCELENMESİ - HAŞİM CÜCE; SEMRA GÜNEY; SELİN METİN CAMGÖZ; EREN MİSKİ AYDIN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, liderin kendisinden fedakârlık yapmasının çalışanların ekstra-rol davranışları üzerindeki etkisini ve örgütsel özdeşleşmenin bu etkideki aracı rolünü araştırmaktır. Çalışmada liderin kendisinden fedakârlık etme davranışının çalışanların benlik algılarını etkileyerek, bir başka deyişle örgütle özdeşleşmelerini sağlayarak örgüt için ekstra çaba, performans göstermelerini sağlayacağı varsayılmıştır. Bu amaçla veriler gıda sektöründe faaliyet gösteren bir zincir işletmede çalışan 211 kişiden elde edilmiştir. Araştırmanın modeli yol analizi ile test edilmiştir. Analiz sonuçları, liderin kendisinden fedakârlık etmesinin ekstra-rol davranışını pozitif yönde tahmin edebildiğini ve örgütsel özdeşleşmenin liderin kendisinden fedakârlık etmesi ile çalışanların ekstra-rol davranışları arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini göstermiştir. Aracılık testi, ayrıca, liderin kendisinden fedakârlık etmesinin hem doğrudan hem de örgütsel özdeşleşme aracılığıyla dolaylı olarak çalışanların ekstra-rol davranışlarını pozitif yönde tahmin edebildiğini ortaya koymuştur.