İÇ LOJİSTİK SÜRECİNDEKİ ALTERNATİF ROTALARIN REKABET ÖNCELİKLERİNE GÖRE OLUŞTURULMASI - ŞENGÜL COŞKUN; KADİR YILMAZ; KAMİL TAŞKIN (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmada, talebe dayalı üretime yönelik olarak, üretim yönetiminde Kuzey Batı Köşe Yöntemi (KBKY), Vogel'in Yaklaşım Yöntemi (VOGEL), Minimum Maliyet Yöntemi (MMY), Atlama Taşı Yöntemi (AT) ve Değiştirilmiş Dağıtım Yöntemi (MODİ) ile karma modelleri kullanılarak, iç lojistik süreçlerine yönelik maliyet analizlerinin yapılması ve kıyaslanması amaçlanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre KBKY, MMY ve VOGEL yöntemlerinin ikili kıyaslamalarında da, maliyet bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar yoktur (p>0.05). Ana modellerin kendi hibrit modelleri dışındaki hibrit modeller ile kıyaslanması sonuçlarına göre MMY ile KBKY-AT arasındaki farklar, MMY ile VOGEL-AT arasındaki farklar ve VOGEL ile KBKY-AT arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Korelasyon analizi sonuçlarına göre maliyet ile talep ve yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır. GLM analizi sonuçlarına göre maliyet üzerinde talebe dayalı olarak KBKY, KBKY-MODİ, MMY, MMY-AT ve MMY-MODİ parametrelerinin etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır. Her ne kadar mevcut üretim sisteminin dışına çıkılarak, talebe yönelik sistem ek maliyete yol açsa da, uygun iç lojistik seçimine dayalı üretim yönetimi sayesinde, bu maliyetler daha düşük ve katlanılabilir hale getirilebilir. Bu sayede işletmelerin hem rekabet bakımından, hem de pazarlama bakımından avantaj sağlaması mümkündür.