SAĞLIK TURİZMİ ZİYARETÇİ SAYISININ GOOGLE TREND VERİLERİ İLE TAHMİNLENMESİ - AYKUT EKİYOR; GÖZDE KARADEMİR (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, Sağlık Turizmi kavramına ilişkin Google arama motoru üzerinden gerçekleştirilen arama sayısının Türkiye’ye sağlık ve tıbbi nedenler ile gelen yabancı ziyaretçi sayısını açıklama gücünün test edilmesidir. Bu kapsamda, 2013-2023 yılları arasında sağlık turizmine bağlı olarak Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ülke vatandaşlarının sayısı ve ilgili gözlem aralığında Dünya ölçeğinde Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen Sağlık Turizmi arama sonuçları veri olarak kullanılmıştır. Google Trend verileri, Türkiye'ye yönelik sağlık ve tıbbi amaçlı aramaların oransal düzeyine ilişkin veriler sunmakta olup aynı dönemde Türkiye'ye sağlık turizmi kapsamında gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise TUİK tarafından çeyreklik dönemlerde yayınlanan Turizm İstatistikleri verilerinden elde edilmiştir. Çalışmada, regresyon analizi kullanılarak Google Trend verilerinin yabancı ziyaretçi sayısını açıklama gücü test edilmiştir. Elde edilen bulgular, sağlık turizmi yabancı ziyaretçi sayısı ile Google arama sonuçları arasında güçlü bir korelasyona işaret etmekte olup bir gecikmeli Google Trend aramalarındaki değişimin mevcut dönem yabancı ziyaretçi sayısı üzerinde pozitif ve istatiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, sağlık turizmi talebinin tahmin edilmesinde Google Trend verilerinin kullanılabileceğini ve bu verilerin sağlık turizmi politikalarının oluşturulmasında önemli bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç itibari ile özellikle Sağlık Turizmi alanında faaliyet gösteren gerek politika yapıcılar gerekse sektörel aktörlerin söz konusu arama motoru sorgulama sonuçlarını yakından takip etmesi, olası sağlık turizmine bağlı planlama faaliyetlerine önemli bir veri kaynağı sunduğu görülmektedir.